2011. január 17., hétfő

A thébai mondakör: Antigoné története után tíz évvel történt...

Miután Antigoné meghal, Thébában sok minden történt. A lány halála lavinát indított el. A vőlegénye, Haimón, és a fiú édesanyja Eurüdiké, mindketten röviddel Antigoné halála után önkezük által halnak meg.


Kreón lelkileg összeomlott. A király egyedül maradt a gőgjével. Persze ott volt neki Oidipusz utolsó, még élő gyermeke, Iszméné.


A fiatal lány megbánta, hogy nem segített a nővérének, és magába roskadt. Kreón néhány évig a szárnyai alá vette, sajátjaként nevelte. De az évek alatt beleszeretett. A szerelem nem volt viszonzatlan, így Kreón feleségül vette Iszménét.


A románcból három gyermekük született. Theiresziasz azt jósolta, hogy az egyik gyermek megvakul, a másikat elrabolják, a harmadik pedig a harctéren fog elesni a középső gyermek keze által.


Ezek miatt Kreón úgy döntött, hogy megvédje gyermekeit, három különböző helyre záratta őket. Így a három gyermek nem ismerte egymást, könnyű volt elrabolni egyikőjüket. Pont azt raboltatta el a szomszéd város királya, akit Theiresziasz megjósolt. Éppen ezért a legfiatalabb gyermeket harcolni taníttatták.


Iszménének nem tetszett, ahogyan Kreón  a két fiával bánt. Hallva a jós jövendölését, védve fiait, megölte Kreónt. Méghozzá azzal a tőrrel, amivel Eurüdiké öngyilkos lett. Átvette a királyságot, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. És hogy mi volt ezek után, azt nem tudni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése